Хто отримає перших в Україні благодійних «Оскарів»?

Розпочалася фінальна частина Національного конкурсу «Благодійна Україна – 2012». Вже на цьому тижні стане відомо, хто отримає перших в Україні «благодійних «Оскарів».Конкурс, запроваджений Асоціацією благодійників України, стартував 15 жовтня 2012 року. До 20 лютого 2013 року тривав збір заявок, Конкурсна комісія працювала до 5 березня.

12 березня 2013 року представники Наглядової ради, Медіа-ради, Конкурсної комісії та Оргкомітету конкурсу «Благодійна Україна – 2012» провели в приміщенні Національного інформаційного агентства «УКРІНФОРМ» прес-конференцію, на якій оприлюднили результати національного конкурсу. У заході взяли участь Президент Асоціації благодійників України, голова Оргкомітету конкурсу «Благодійна Україна» Олександр Максимчук, президент Благодійного фонду «Приятелі дітей», член Конкурсної комісії Марина Криса, журналіст і телеведучий, член Медіа-ради Андрій Куликов, фронтмен гурту «Мандри», голова Наглядової ради конкурсу Сергій Фоменко, а також керівники благодійних організацій, громадські діячі, представники ЗМІ.

Отже, у Національному конкурсі «Благодійна Україна» взяли участь 212 благодійників – соціально відповідальний бізнес, громадські та благодійні організації, фізичні особи, дитячі і молодіжні колективи, ініціативні групи, засоби масової інформації тощо.

Конкурсна комісія складалася з 7 чоловік, але до її роботи були залучені ще близько 30 зовнішніх експертів, голоси яких були абсолютно рівноправні. Експерти опрацьовували роботи і присвоювали їм відповідні місця. Кожен учасник отримав певну кількість балів. Лауреати – це благодійники, які посіли перше, друге і третє місця за результатами оцінювання.

Під час прес-конференції були оголошені імена лауреатів конкурсу – по три благодійники в 11 з 12 номінацій, які отримали найвищу оцінку Конкурсної комісії. Номінація «Народний благодійник» має свою процедуру визначення переможців – онлайн-голосування в інтернеті. Воно триватиме до вечора 14 березня і буде припинено під час урочистої церемонії нагородження.

Організатори конкурсу «Благодійна Україна» вирішили відмовитися від формальної процедури нагородження переможців і задумали перетворити фінал конкурсу на справжнє свято доброчинності. Благодійне дійство відбудеться 14 березня 2013 року в столичному Українському домі і складатиметься з трьох частин. Подія носить благодійний характер і передбачає доброчинний внесок, мінімальна сума якого – 120 гривень.

Розпочнеться вечір о 18:00 благодійним «тихим» аукціоном, на який будуть виставлені близько 50 лотів від Асоціації благодійників України, організацій та приватних осіб – членів Асоціації. Це картини і фотографії, книги і журнали, монети, вироби зі скла, бісерна театральна сумочка від Катерини Ющенко та ексклюзивний лот від Сергія Фоменка – його перша гітара в гурті «Мандри», з якою він виступав 10 років. Зібрані під час аукціону кошту підуть на підтримку діяльності Асоціації та її членів.

Власне церемонія нагородження нагадуватиме «оскарівську». Оголосити переможців і вручити їм нагороди – унікальні бурштинові «Янголи добра» – організатори запросили відомих українців: першого Президента України Леоніда Кравчука, народного депутата Степана Курпіля, голову Наглядової ради Фонду «Україна 3000» Катерину Ющенко, уповноваженого Президента України з прав дитини Юрія Павленка, олімпійську чемпіонку Стелу Захарову, співачку Анжеліку Рудницьку та інших. Під час церемонії нагородження буде зупинено голосування у номінації «Народний благодійник» та оголошений переможець. Окрім нагород у 12 номінаціях, буде вручена одна спеціальна відзнака.

Завершиться акція годинним благодійним концертом, який дасть гурт «Мандри» і його фронтмен Сергій Фоменко. Як завжди в концертах «Мандрів», усі композиції будуть виконані наживо.

Замовлення запрошень на церемонію нагородження та довідки за телефоном (044) 537-12-80, e-mail: [email protected].

Акредитація представників ЗМІ за телефоном (050) 201-63-61, e-mail: [email protected].

Джерело: Асоціація Благодійників України