Міністру закордонних справ Турецької Республіки Мевлюті Чавушоглу вручили нагороду “Янгол добра”

18 грудня 2020 року під час щорічної зустрічі Послів у Міністерстві закордонних справ України Президент Асоціації благодійників України, Голова оргкомітету Національного конкурсу «Благодійна Україна Олександр Максимчук вручив нагороду конкурсу «Янгол добра» та диплом переможця Міністру закордонних справ Турецької Республіки Мевлюті Чавушоглу. Пан Чавушоглу отримав цю відзнаку за зміцнення міжнародних зв’язків та довготривалу дружбу між Україною та Туреччиною. Отримавши нагороду Міністр Чавушогл подякував за вискоку оцінку його діяльності та наголосив, що йому дуже важливо підтримувати дітей, які потребують допомоги та реабілітації. А у своєму твіттері пан Міністр зазначив: «Я маю честь виступити перед Конференцією Українських Послів та отримати нагороду «Ангел добра», яку я особисто заслужив. Я дякую своєму другові, міністру закордонних справ пану Дмитру Кулебі та народу України.».

Вручення відбулось протягом засідання нового формату двостороннього діалогу між Україною та Туреччиною «Квадрига». Участь у засідання взяли Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, Міністр оборони України Андрій Таран, Міністр закордонних справ Турецької Республіки Мевлют Чавушоглу та Міністр національної оборони Турецької Республіки Хулусі Акаром.

На Національний конкурс «Благодійна Україна-2019» від Посольства України в Турецькій республіці надійшла заявка на міністр закордонних справ Турецької Республіки Мевлюти Чавушоглу.

Починаючи з 2015 року, за особистою ініціативою та під патронатом Міністра щорічно в Анталії мають змогу безкоштовно відпочити та пройти реабілітацію близько 250 дітей та членів сімей українських військових, які загинули у зоні ООС. У 2019 році з 18 до 24 квітня понад 200 дітей та дорослих з України  побували в Анталії за такою програмою. Всього за цей період забезпечено реабілітацію та відпочинок близько 1000 осіб.

Переможців ми оголосили ще в квітні 2020 року, проте протягом року організатори конкурсу зустрічалися з переможцями та лауреатами, передавали їм нагороди та спілкувалися.

Вітаємо, та дякуємо Міністру за допомогу Україні та активну громадську позицію. Сподіваємося на майбутню продуктивну співпрацю.

Інформаційна довідка:

Мевлют Чавушоглу (тур. Mevlüt Çavuşoğlu; нар. 5 лютого 1968, Аланія, Туреччина) — турецький дипломат і політик.

Міністр закордонних справ Туреччини з 9 серпня 2014, до цього обіймав посаду Міністра у справах Європейського Союзу з 25 грудня 2013.

У 1988 році закінчив факультет політичних наук Університету Анкари за спеціальністю «Міжнародні відносини». У 1991 р. отримав ступінь магістра економіки Університету Лонг-Айленд (США). Займався науковою діяльністю в Університеті Білкент (Туреччина), захистив кандидатську дисертацію в Лондонській школі економіки. Володіє англійською, німецькою та японською мовами.

Працював у Міністерстві з охорони довкілля Туреччини. Член Парламенту Туреччини з 2002. З 2003 — керівник турецької делегації в ПАРЄ, член Групи європейських демократів (ЄДГ). З 2007 — голова турецької делегації в ПАРЄ й одночасно заступник голови асамблеї. Входить до групи «Європейських демократів». 25 січня 2010 у ході зимової частини 61-ї сесії ПАРЄ обраний (на два роки) на посаду Голови Парламентської асамблеї Ради Європи. Залишив посаду у січні 2012 р.

Член Футбольної збірної Парламенту Туреччини.

Нагороди: Орден «За заслуги» ІІ ступеня (Україна, 22 серпня 2020) — за вагомий особистий внесок у зміцнення міжнародного авторитету України, розвиток міждержавного співробітництва, плідну громадську діяльність.