Названі імена лауреатів Другого Національного конкурсу «Благодійна Україна»

Повний список лауреатів

Другий національний конкурс «Благодійна Україна» вийшов на фінішну пряму. Понад дві сотні благодійних програм і проектів, масштабних акцій та особистих добрих вчинків представили на конкурс доброчинці з усіх куточків України. Вже зовсім скоро ми дізнаємося, чия благодійна робота у 2013 році визнана найкращою, хто отримає найвищу доброчинну нагороду України – «Янгола Добра».

18 березня 2014 року представники Наглядової ради, Медіа-ради, Конкурсної комісії та Оргкомітету конкурсу «Благодійна Україна – 2013» провели у приміщенні Національного інформаційного агентства «УКРІНФОРМ» прес-конференцію, на якій оприлюднили результати національного конкурсу. У заході взяли участь Президент Асоціації благодійників України, голова Оргкомітету конкурсу «Благодійна Україна» Олександр Максимчук, президент Благодійного фонду анімалотерапії, голова Конкурсної комісії Маргарита Січкар, заступник голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, голова Медіа-ради конкурсу Лариса Мудрак, співачка, журналіст, громадський діяч, член Наглядової ради конкурсу Анжеліка Рудницька, а також учасники конкурсу, громадські діячі, представники ЗМІ.

Нагадаємо, конкурс «Благодійна Україна – 2013» стартував 16 квітня 2013 року. Збір заявок тривав до 20 лютого 2014 року, загалом на адресу Оргкомітету надійшло 227 заявок у 10 конкурсних та 3 спеціальних номінаціях. Серед учасників конкурсу – соціально відповідальний бізнес, громадські та благодійні організації, фізичні особи, дитячі і молодіжні колективи, ініціативні групи, засоби масової інформації тощо.

Цього року у рамках «Благодійної України – 2013» відбулося три регіональні конкурси – як і минулого року, на місцях благодійників обирали у Львові, Одесі та Херсоні. «Благодійна Херсонщина» підвела підсумки 14 березня – переможцями стали 7 благодійників. Організатори регіонального конкурсу «Благодійна Львівщина» на прес-конференції 17 березня оголосили своє рішення умовно нагородити Львівську громаду, яка допомагала Євромайдану. Фінал конкурсу «Благодійна Одеса» проходить 18 березня, регіональна конкурсна комісія визначила 8 переможців.

Національна конкурсна комісія опрацьовувала заявки до 6 березня. Вона складалася з 7 чоловік, але до її роботи були залучені ще 14 зовнішніх експертів, голоси яких були абсолютно рівноправні. Оцінювання відбувалося за олімпійським принципом: експерти опрацьовували роботи і присвоювали їм відповідні місця. Чим вище місце, тим кращою, на думку експерта, була робота благодійника. Потім оцінки у кожній номінації підсумовувалась, і учасник отримував певну кількість балів. Чим менша ця загальна сума, тим вищим є місце, яке посів номінант. Тож лауреати конкурсу – це благодійники, які посіли перше, друге і третє місця за результатами оцінювання.

На прес-конференції були оголошені імена лауреатів конкурсу – по три благодійники в усіх конкурсних номінаціях. 11 номінацій оцінювала Конкурсна комісія, переможців у спеціальній номінації «Благодійність в медіа» визначала Медіа-рада, а голосування за переможців у номінації «Народний благодійник», яке з 25 лютого проходило в інтернеті, на офіційному сайті Асоціації благодійників України, було зупинено просто на прес-конференції.

Переможці Другого конкурсу «Благодійна Україна» стануть відомі 21 березня 2014 року. Церемонія нагородження відбудеться у приміщенні НКММК «Мистецький Арсенал». Цього року вона присвячена Українському народу, його моральному подвигу на Майданах, дивовижній самоорганізації, взаємопідтримці, взаємодопомозі наших співгромадян. Організатори повідомили, що вони мають намір відзначити ті символи Майдану, які уособлюють ідеї благодійності, волонтерства, відповідальності перед суспільством.

Церемонія нагородження нагадуватиме «оскарівську». Оголосити кращих і вручити їм нагороди організатори запросили відомих українців. Переможці отримують унікальні відзнаки – бурштинові «Янголи Добра», а лауреати – пам’ятні дипломи.

Олександр Максимчук, Президент Асоціації благодійників України, голова Оргкомітету конкурсу: «Події останніх місяців переконують, що благодійниками і волонтерами є усі українці. Молоді і старі, підприємці і студенти, заможні і бідні – усі об’єдналися у бажанні допомогти тим, хто захищає наше майбутнє. Мені радісно від того, що «Благодійна Україна» для нас – це вже не просто назва конкурсу. Це – характеристика нашої країни. Ми і є Благодійна Україна. Сподіваюся, що високий рівень самоорганізації українців, їх активну доброчинну й волонтерську роботу гідно оцінить світове благодійне співтовариство».

Маргарита Січкар, президент Благодійного фонду анімалотерапії, голова Конкурсної комісії: «Дуже складно працювати у Конкурсній комісії такого конкурсу, як «Благодійна Україна». Ми отримали велику кількість заявок, і в кожній з них – реальні справи, допомога суспільству, зміна чиїхось життів на краще. Рівень поданих проектів був дуже високий. Усі номінанти варті перемоги. Але «Янголів Добра» отримають кращі з кращих».

Анжеліка Рудницька, співачка, журналіст, громадський діяч, член Наглядової ради конкурсу: «Я рада бути причетною до такої визначної події, як конкурс «Благодійна Україна». Я є прихильником тієї позиції, що благодійність має бути «тихою». Але є такі вчинки, такі проекти, така робота, про які варто говорити на всю Україну, які мають бути надихати інших, слугувати прикладом. Від імені Наглядової ради засвідчую, що конкурс пройшов відкрито і прозоро. Усі конкурсні процедури відбувалися чесно, оцінювання було об’єктивним, усі члени Конкурсної комісії та залучені експерти працювали сумлінно».

Лариса Мудрак, заступник голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, голова Медіа-ради конкурсу: «Коли ми засновували цю номінацію, то мали на меті відзначати ЗМІ, які висвітлюють благодійну діяльність, аби тим самим заохотити інші медіа звертатися до цієї теми. Але були приємно здивовані, коли почали отримувати заявки, які розповідали про благодійну діяльність самих журналістів. Також треба відзначити, що благодійна робота медіа стає більш різноманітною та цікавою, що наші ЗМІ починають креативно використовувати наявні у них медіа-можливості задля творення і популяризації добрих справ».