Благодійність під знаком Майдану

У ніч проти 30 листопада в Києві на Майдані Незалежності сталася подія, яка назавжди змінила майбутнє України. Протягом трьох місяців рішучими діями і палкими молитвами, полум’яними словами і власними життями українці виборювали своє право гідно жити у вільній, демократичній країні. Це була наша Революція гідності, яка змінила не лише вектор розвитку України, а й спосіб мислення українців; яка створила в Україні справжнє громадянське суспільство. Окрім героїчного подвигу на Майдані, українці здійснили величезний моральний подвиг, продемонстрували у важкі часи дивовижну силу духу, самоорганізацію, взаємодопомогу.

Так сталося, що революційні події збіглися в часі з завершальною фазою Другого національного конкурсу «Благодійна Україна». А останній тиждень збору конкурсних заявок співпав із найбільш трагічними лютневими днями протистояння.

ФІНАЛ КОНКУРСУ: БУТИ ЧИ НЕ БУТИ?

В Оргкомітету зізнаються, що мали різні думки щодо фіналу конкурсу. Конкурс має річний цикл і повинен відзначати кращих доброчинців 2013 року. Але як можна не відзначити благодійність Майдану? Власне, слово «Майдан» стало синонімом слова «Благодійність». Молоді і старі, підприємці і студенти, заможні і бідні – усі об’єдналися у бажанні допомогти тим, хто захищає наше майбутнє.

Надзвичайно приємно, що у ці складні і доленосні часи благодійники знайшли час і можливість взяти участь у конкурсі. «Зазвичай ми розраховуємо на те, що заявки подаються в останній момент, – розкриває таємниці конкурсної «кухні» Голова Оргкомітету, Президент Асоціації благодійників України Олександр Максимчук. – До того ж, початок року – це час програмних і проектних звітів у системно працюючих організацій, соціально відповідального бізнесу. Але цього року ми розуміли, що благодійникам зараз не до нас. І дуже зраділи, коли побачили, як багато надходить до нас заявок. Ми отримали 227 заявок і побили минулорічний рекорд – тоді благодійники подали 212 заявок».

ЯНГОЛИ ДОБРА – ГЕРОЯМ РЕВОЛЮЦІЇ БЛАГОДІЙНОСТІ

Уся фінальна фаза конкурсу «Благодійна Україна – 2013» пройшла під знаком Майдану і «Революції благодійності». Народу України була присвячена номінація «Народний благодійник». Львівський регіональний етап конкурсу вирішив оголосити переможцем усю Львівську громаду за самовідданість, високу організацію та благодійну роботу кожної людини. Церемонію нагородження переможців, яка відбулася 21 березня, натхненно провів «голос Майдану» – публіцист, письменник і бард Володимир Гонський. Під час церемонії бурштинові Янголи Добра були вручені тим «символам» Майдану, які асоціюються з благодійністю, волонтерством, відповідальністю перед суспільством.

Вшанування благодійності Майдану відкрило церемонію нагородження переможців конкурсу. Керівництво Асоціації благодійників України – президент Олександр Максимчук та член Наглядової ради Сергій Фоменко – вручили Спеціальні відзнаки Асоціації «За гуманізм, милосердя і доброчинність».

«Наш конкурс проходить у дуже символічний час, коли благодійність, милосердя об’єднує нас, – сказав Олександр Максимчук. – «Благодійна Україна» – це вже не просто назва конкурсу. Це – назва нашої країни. Я щиро переконаний, що всі люди, які зібралися тут, будуть нести цей принцип, не зраджувати йому».

Олександр Максимчук нагадав, що Асоціація благодійників однією з перших, ще 2 грудня, підтримала події на Майдані. «Ми закликали усю благодійну спільноту підтримати тих людей, які по всій країни вийшли на Євромайдани, – сказав він. – Ми просили благодійників, які працюють з установами гуманітарної та соціальної сфери, приділити особливу увагу їх діяльності, адже їм зараз як ніколи потрібна допомога. З огляду на кроки уряду щодо тотальної економії коштів, наші заклики не втратили актуальності і сьогодні».

«Нинішня церемонія відбувається в контексті подій Революції гідності, – сказав Сергій Фоменко. – І найважливіше – те, що ми, українці, вперше за багато років відкрилися один одному. І ця енергія відкритих сердець зробила диво. Всі наші перемоги – це диво нашої взаємодопомоги. Все, що ми бачили і пережили у цей страшний і величний час, дало нам розуміння того, що ми можемо підтримувати один одного».

ПОДВИГ МЕДИКІВ МАЙДАНУ

Першою почесного Янгола Добра отримала найбільш організована і дієва структура Майдану – Медична служба. Із самих перших днів Майдану медики об’єднувалися у групи і чергували, а у страшні дні 19-21 лютого – надавали першу допомогу пораненим. За словами керівника Медичної служби Олега Мусія, за весь період революції тільки у реєстрі служби числяться 1,5 тисячі медиків. Вони працювали змінами по 8-10 годин. Щоденно працювали 150, з них 50 лікарів, у гострі періоди їх було значно більше. Від різних травм постраждали близько 20 медиків, але жоден з них не загинув. Загалом вони надали допомогу 2,5 тисячам травмованих активістів.

Отримати нагороду на сцену вийшов керівник Медичної служби Майдану, міністр охорони здоров’я України Олег Мусій.

«Я провів на Майдані майже три місяці, – сказав він, приймаючи нагороду, – а зараз склалося так, що я очолюю державну структуру – Міністерство охорони здоров’я. Але я запитую себе: де мені було комфортніше, де у мене були друзі, на яких я надіявся і завжди отримував підтримку? Відповідь однозначна: це був Майдан. У побудові Медичної служби Майдану я бачу свою дуже скромну роль. Насправді це був подвиг медиків Майдану, якими я пишаюся і буду пишатися все своє життя. Це були звичайні лікарі, медсестри, студенти, які не побоялися вийти і виконати свою благородну місію. Багато хто з них поряд зі мною і зараз, і саме від них я черпаю натхнення і впевненість у тому, що ми нарешті зможемо побудувати в Україні адекватну і правильну систему охорони здоров’я. Я приймаю цю нагороду як нагороду усій Медичній службі. Дякую всім українцям, які вибороли собі свободу».

ПОДВИГ СВЯЩЕНИКІВ

Надзвичайним прикладом доброчинності і служіння громаді є Свято-Михайлівський Золотоверхий чоловічий монастир, розташований у кількохстах метрах від Майдану. Саме тут 30 листопада сховалися понівечені «беркутом» студенти. Тут майданівці знаходили допомогу, притулок і добре слово. У страшні дні Михайлівський монастир став пунктом збору допомоги – саме сюди несли кияни їжу, ліки, речі. Після пожежі у Будинку профспілок тут було організовано польовий госпіталь. Тут проводжали в останню путь героїв Небесної сотні. Щодня і в найважчі години священики були разом із своїм народом і своїм одухотвореним словом, а іноді і фізично берегли наших героїв.

На церемонії нагородження не були присутні святі отці Михайлівського Золотоверхого монастиря. У цей час вони відправляли службу, молилися за Україну, її майбутнє і добробут. Бурштинового Янгола Добра організатори конкурсу передали у монастир кількома днями пізніше.

ПОДВИГ ВОЛОНТЕРІВ КУХНІ

Ті, хто був на Майдані, напевно, ловили себе на тому, що йдуть «на запах» у бік Головпоштамту. Тут з перших днів грудня розгорнулася Мальтійська польова кухня, організована Мальтійською службою допомоги. 100 днів близько 40 волонтерів-кухарів вдень і вночі невтомно, з молитвою і посмішкою «чаклували» над стравами і чаєм. «Особливо хочеться згадати за наших Волонтерів і Жертводавців, – написали у своєму Facebook мальтійці, – це кияни і не кияни, українці, білоруси, євреї, німці, росіяни, вірмени, поляки… Скільки вас «пройшло» через нашу кухню у прямому і переносному значенні! Ви дякуєте нам, що ми у цей час були з вами, а ми хочемо сказати, що без вашої підтримки ми не протрималися б і дня!»

«У наших стравах – три цибулини, які щодня приносила бабуся Марія; квасоля, яку у хустинці принесла одна старенька жінка. Дві часничини від діда Миколи, 50 кг курячого філе щодня від чесних київських підприємців, м’ясо від фермерів, які також стояли на Грушевського та Інститутській. Варились наші страви на польових кухнях, які були колись подаровані нам нашими партнерами – мальтійцями з Німеччини. Ми палили дровами, що їх щодня приносив дід Василь у рюкзаку, або ж дровами, що їх 20-тонними вантажівками привозили наші друзі з Долини. У нашому вже легендарному чаї на Майдані, окрім лимону, імбиру, карпатських ягід та степових трав, ви, напевне, знаходили багато любові з наших сердець».

Нагороду отримали волонтери, які працювали на Мальтійській кухні на Майдані. «Інколи в нас, кухарів, закінчувалися продукти, і ми не знали, з чого будемо варити їсти, а людей багато, – розповідають вони, – і у цей момент приходять ті продукти, котрі треба! Ці три цибулини, кілька дров – все це є краплі, які утворювали наше море на Майдані і тримали нас разом. Зараз ми маємо іншу країну. У нас інші погляди і бачення. І ми будемо далі йти за нашим Мальтійським гаслом «Збереження віри і допомога потребуючим».

ПОДВИГ ЖУРНАЛІСТІВ

Журналісти – українські та іноземні – виявили надзвичайну мужність, відвагу і громадянську позицію під час подій Майдану. Більшість з них намагалися говорити правду, висвітлювати Майдан всебічно, чесно і неупереджено. Але колектив одного всеукраїнського засобу масової інформації зробив іще більше – об’єднав українців у допомозі родинам загиблих героїв. Це 5 телевізійний канал, на якому 24 лютого відбувся благодійний телемарафон «Небесна сотня».

Ведучі телемарафону Вікторія Сюмар та Роман Чайка разом з гостями студії, – моральними авторитетами суспільства та учасниками революції, – згадали хронологію подій, які відбулися на Майдані Незалежності, та вшанували пам’ять усіх героїв, які ціною власного життя відстояли Незалежність України та право на краще майбутнє.

Навіть після закінчення марафону громадяни продовжували переказувати кошти. Була зібрана величезна сума – 50 мільйонів гривень. Усі кошти будуть передані родинам загиблих за Незалежність України. Задля прозорого розподілу коштів заснована громадська ініціатива «Родина Майдан». Процес надання допомоги вже розпочато, перші родини отримали кошти, а поранені – відправлені на лікування.

Від імені колективу 5 каналу нагороду отримала прес-секретар Анна Власова. «Ми щиро вдячні за цю відзнаку, для нас це дуже важливо, – сказала вона. – Дякуємо всім нашим журналістам, кореспондентам, операторам, ведучим – всім, хто самовіддано працював під час вирішальних для країни подій. Люди мають знати правду, і саме заради цього ми працюємо. Працюємо для вас».

Завершив цю частину церемонії виступ Сергія Фоменка, який під гітару заспівав пісню «Не спи, моя рідна земля», яка стала одним з гімнів Майдану. Цю пісню він присвятив усім загиблим за майбутнє України.