Національний конкурс «Благодійна Україна» презентовано на круглому столі «Вибори 2012 і благодійність»

Відбулася перша публічна презентація Національного конкурсу «Благодійна Україна». Конкурс представив Президент Асоціації благодійників України Олександр Максимчук під час круглого столу «Вибори 2012 і благодійність», що відбувся 17 жовтня 2012 року у приміщенні Інформаційного агентства «Укрінформ».

Нагадаємо, конкурс «Благодійна Україна», старт якого було оголошено 15 жовтня, має на меті відзначення кращих українських благодійників і благодійних ініціатив. Його організатором виступає Асоціація благодійників України.

Олександр Максимчук розповів про конкурс, його засади, номінації і терміни. Він запевнив, що при розгляді пропозицій і визначенні переможців буде використовуватися виключно об’єктивна оцінка роботи благодійників. «Я думаю, що 10-15 відсотків тих, хто сьогодні використовує благодійність як передвиборчу технологію, так би мовити, «заразяться вакциною добра» та почнуть займатися нею системно, – підкреслив Президент Асоціації благодійників. – Таких благодійників не треба відштовхувати; навпаки, їх треба мотивувати і заохочувати до благодійної діяльності».

Водночас Олександр Максимчук зазначив, що Асоціація відкрита до партнерства щодо максимально прозорої і справедливої процедури конкурсу та оцінювання його результатів. Він запросив Український форум благодійників до співпраці з метою виявлення та відсікання організацій-«одноднівок».

Президент Асоціації благодійників представив голову Конкурсного комітету – члена Наглядової ради Асоціації Маргариту Січкар, яка також була присутня на круглому столі. Він запросив усіх представників громадських і благодійних організацій взяти участь у конкурсі «Благодійна Україна».

Олександр Максимчук нагадав про ще одну вагому ініціативу Асоціації – Річний звіт про стан розвитку благодійності в Україні. Він подякував усім експертам, які долучилися до його створення (деякі з них були присутні на зустрічі), і запросив їх взяти участь у створенні Звіту за 2012 рік.

Круглий стіл «Вибори 2012 і благодійність» організований Українським форумом благодійників. У ньому взяли участь виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження» Євген Бистрицький, президент Фонду Східна Європа, голова правління Українського форуму благодійників Віктор Лях, директор департаменту зовнішніх зв’язків фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» Катерина Засуха, виконавчий директор Українського форуму благодійників Анна Гулевська-Черниш, директор «Фонду підтримки молодіжного олімпійського плавання» Інна Силантьєва, представники благодійних фондів та моніторингових організацій, які стежать за демократичністю виборчого процесу та фіксують зловживання в цій сфері. Модератором зустрічі виступив журналіст, ведучий телеканалу «ТВі» Вахтанг Кіпіані. Учасники круглого столу обговорили низку питань, серед яких – благодійність як інструмент маніпуляцій, навіщо політики створюють благодійні фонди, чи можна виграти вибори завдяки благодійній діяльності; чи існує філантропія, не прив’язана до виборчих перегонів.